20.03.2006. 000000 01:11 
OTVORENA OVOGODIŠNJA SEZONA LETENJA

Aeromodelari su danas, 19. ožujka 2006. godine prvi otvorili ovogodišnju sezonu letenja. Iako je još kalendarski (i ne samo kalendarski) zima, vremenski uvjeti su bili idealni za letenje i provjeravanje letnih sposobnosti modela na kojima se radilo tijekom zime. Temperatura od 11 stupnjeva, vrlo slab vjetar koji se potkraj dana smirio, vedro nebo bez ijednog oblačka bili su tako primamljivi da aeromodelari nisu željeli više čekati. SMS poruke su poslane i sastanak se dogodio na aerodromu u Koriji. Nakon proteklog zimskog razdoblja, trava je bila suha i polegnuta, idealno za nesmetano slijetanje osjetljivih modela.

Prvo što smo primijetili bili su krtičnjaci koji su bili raspoređeni pomalo neobično. Naime, gledajući prema gorju Bilogora, na poletno-sletnoj stazi, bilo je na desetak lokacija grupirano mnoštvo hrpica zemlje koja se protezala samo po lijevoj strani uzdužne osi staze, do polovice. Desna strana nije bila "napadnuta" niti na jednom mjestu. Doista čudno. Jedino što smo mogli sa sigurnošću zaključiti je da su te male krznene životinje postale aktivne nakon zimskog perioda jer je velika većina hrpica zemlje bila svježa. No, kako ih "nagovoriti" da odustanu od svojih ranoproljetnih "radova" po stazi aerodroma, nismo uspjeli dokučiti. No, nešto će se svakako trebati poduzeti. Imate li kakvu ideju, slobodno ju upišite u komentar ispod ovoga teksta :-)Čast da sezonu otvori, imala je jedrilica Swan Goose, koja je tijekom zime doživjela temeljiti remont. Naime, na svom zadnjem letu prošle jeseni, došlo je do puknuća elise u letu tako da više nije mogla letjeti. Nabavljena je nova elisa koja je puno kvalitetnija, kao i novi dijelovi poput vrlo kvalitetnih strujnih konektora koji su zamijenili sve stare i oštećene, kako na baterijama, tako i na samoj jedrilici. Na prijemnik je postavljena zaštita od elektromagnetskih smetnji, kao i filtar na elektromotoru jedrilice.

Glavni majstori u tom cijelom poslu su bili voditelj aeromodelarske grupe Miroslav Briševac, uz stručnu asistenciju Ivana Stanešića – Tesle, bez čije pomoći to ne bi bilo moguće izvesti tako kvalitetno. Da je posao bio kvalitetno izveden, pokazalo se tijekom ovog prvog leta koji je ujedno bio i pokusni let. Pod budnim okom glavnih servisera, jedrilica se vinula put neba i do savršenstva odradila sve zadaće koju su pred nju postavili. Zaključak je bio jednoglasan, sada leti još bolje nego prije, dobila je na letnim performansama i spremna je za ovogodišnju sezonu letenja.Eskadrila aviomodela ove će godine biti pojačana s nekoliko novih letjelica, a tu će biti svega, od jedrilica pogonjenih elektromotorom do aviona s "pravim" motorom. Naime, nekoliko je članova nabavilo, napravilo i sastavilo nove letjelice koje će se ove godine vinuti u visine, a kako su obavili posao, vidjet će se kada taj trenutak dođe. Jedno je sigurno, neće biti dosadno. U planu je da aeroklub Virovitica ove godine posveti malo više pozornosti aktivnostima s mladim ljudima, učenicima, koje će to zacijelo zanimati.

U svakom slučaju, moći ćete na ovim stranicama pratiti sve što se bude događalo. Zimsko je zatišje nadamo se pri kraju, a nove aktivnosti su pred nama. I dok je pri kraju dana temperatura pala na 3 stupnja, uz prekrasan zalazak sunca, ekipa se uputila svojim kućama, zadovoljna prvim ovogodišnjim rezultatima.

Napisao: Danijel Reponj

 

 


Copyright © All rights reserved 2005, AEROKLUB Virovitica
designed & developed by Matej Sudar | technical support by