04.04.2008. 000000 12:02 
DOTAKNUO SAM NEBO

DAN ZA PAMĆENJE

„Vjerujem da bi se svatko pohvalio da je „zavrtio stup“ na 1.500 metara, a pogotovo ja koji se paraglidingom bavim godinu i pol. Tek treća šlepa na lokaciji u G. Bazju, a već toliko lijepih letova.
Dan je bio prekrasan, sunčan, vjetar jugoistočni sa stalnom promjenom smjera. Nisam bio baš previše raspoložen za šlepu jer smo, radi loše prognoze, odgodili odlazak na brdo. A i prve dvije šlepe nije bilo nikakvih rezultata. Curiona na sve strane.

Treći put se kopčam i u šali govorim da ako odem u Mađarsku, neka me nazovu jer na mobu nemam ni kune. Slabije sam obučen jer je dosta toplo, a ni rukavice ne stavljam na ruke, pa vani je 20° C.

Šlepa kreće i cijelim putem dobro „penjem“ te se otkvačujem na 400 metara. Okrećem krug i odmah počinje dizanje, a vario po malo „pišti“. Iznenađen, vrtim u desnu stranu i penjem po metar u sekundi s ciljem da dođem na 500 metara. Kad sam prešao 500 metara, sav radostan idem dalje, bar na 1.000 metara. Sjetim se Dinkovog savjeta da je bitno da vario „pišti“ što jednoličnije pa to i primjenjujem.

Tisuća dolazi. Jupiiiiiii! Pa si mislim: „Idem još više.“
E sad dolazi ono: gore zima, tanje sam obučen, nemam rukavice, a lijeva ruka mi se smrznula. Stišćem zube samo da dođem na 1.500 metara. Držim zategnutu desnu komandu, a krilo i dalje lijepo kruži i penje.
Gore je turbulentnije, a na horizontali izmaglica. Stup staje na 1.500 metara. Ne ide više pa okrećem prema cesti gdje se šlepamo. U zraku istovremeno tri krila (lijepa slika).

Došavši na 800 metara osjećam toplinu kako opet struji žilama. Vario se opet javlja i prihvativši izazov vrtim na 1.000 metara. Popuštam obje komande i u ravnom letu diže me još 50 metara. Opet mi počinje biti hladno i kažem si idem dolje.

Konačno slijećem, smrznut, sav ukočen. Na zemlji sam, normalno s osmjehom od uha do uha. Jedan sat u zraku! Koji divan osjećaj, zadovoljstvo u srcu. Trud je višestruko nagrađen. Ono što sam maštao sad se ostvaruje. Lokacija je odlična i hvala dečkima u klubu na šlepi i svim savjetima."


Napisao: Dinko Rujer

 

 


Copyright © All rights reserved 2005, AEROKLUB Virovitica
designed & developed by Matej Sudar | technical support by